Friday, April 13, 2007

Dolžnosti koordinatorja.

Zavzemam se, da se koordinatorju formalno (s spiskom...) JASNO določi TEM MANJ DOLŽNOSTI in se računa na njegovo proaktivno vlogo (če ima čas in voljo vse naštete ideje uresničuje na lastno iniciativo).
Tako se:
1. motivira koordinatorja k skrbnemu delu, ker ni preobremenjen z enajstimi "političnimi" alineami. Hkrati se na ta način pusti tudi bolj odprta vrata za aktivizem drugih debaterjev - če ni dolžnost koordinatorja je večja možnost, da se projekta loti sam.
2. vzpostavi jasen, neformalen nadzor - vsi vedo kaj mora delati in zato takoj vedo kdaj so dolžnosti zanemarjene.
3. zmanjša možnost sporov glede dolžnosti, odgovornosti.
4. prepreči nepotrebno poseganje v klube same (glej Helenin mail).

PREDLOG DOLŽNOSTI KOORDINBATORJA:

1. Koordiniranje prijav na turnirje. Obsega:
A.Obveščanje o turnirjih. Koordinator aktivno spremlja informacije o debatnih turnirjih in v najkrajšem možnem času, ko izve za turnir, poskrbi, da se informacije o turnirju objavijo na mailing listah študentske debate in na internetni strani ter morebitnih blogih študentske debate. Objavi doda morebitne informacije o turnirju (kako kvaliteten je, kakšne so razmere kjer se izvaja, kakšni so morebitni potni stroški...) in pozove zainteresirane debaterje in debatne sodnike, da temprej oddajo prijavo. (Zaradi jasnosti še enkrat opozarjam, da je koordinatorjeva dolžnost, da to stori, ko dobi informacije oz. ko izve, da se bo turnir organiziral, ne takrat, ko se že odprejo prijave pri organizatorju turnirja!)
B. Prijavljanje na turnirje. Koordinator poskrbi, da v najkrajšem možnem času po odprtju prijav na turnir prijavi vse dogovorjene debaterje in sodnike. V primeru prevelikega števila prijav debaterjev oz. premajhnega števila prijavljenih sodnikov koordinator nemudoma pozove vse zainteresirane, naj v najkrajšem možnem času predlagajo seznam prijav institucije, ki je skladen z zahtevami organizatorja. Koordinator vodi morebitne sestanke in dogovarjanja glede prijav, na katerih se določi kateri debaterji in sodniki se bodo udeležili turnirja. Koordinator posebej skrbno pazi na to, da na noben način ne krši pravila prijavljanja na turnir. Morebitne posebne dogovore z organizatorji se posebej dogovori z vsemi morebiti prizadetimi debaterji in sodniki in sicer tako, da se glede teh odločitev doseže konsenz.

2. Koordiniranje dejavnosti študentskih klubov, Zip-a in drugih debatnih aktivnosti. (informiranje in podajanje mnenj)
A.Dostopnost. Koordinator je glede problemov klubov in drugih problemov študentske debate, po najboljših močeh, dostopen vodjam debatnih klubov, direktorju Zip in drugim debaterjem ter jim podaja mnenja glede vprašanj povezanih z debato.
B. Informiranje glede potreb po sodnikih, učiteljih debate in pomoči pri soorganizaciji. Koordinator v dogovoru z debaterji in (po potrebi) direktorjem Zip skrbi, da se zagotavlja največja možna udeležba zainteresiranih sodnikov debaterjev na osnovnošolskih, srednješolskih in televizijskih debatah ter na morebitnih akademijah in izobraževanjih. To dosega predvsem z rednim in pravočasnim obveščanjem o teh dogodkih in pri tem sodeluje z direktorjem Zip. Koordinator na željo in po dogovoru z vodji debatnih klubov skrbi, da se za učenje debate pozove izkušene debaterje k sodelovanju. Koordinator po dogovoru in na željo direktorja Zip oz. vodje kluba pomaga organizirati debatne dogodke (akademija, debatni maraton, javne debate...). Glede organizacije, v skladu z dogovorom, pomaga najmanj tako, da pravočasno obvešča vse potencialne pomočnike o teh dogodkih in potrebah po pomoči.
C. Organiziranje in vodenje mesečnih sestankov. Koordinator za vsak mesec po dogovoru in na željo direktorja Zip oz. vodij klubov skliče in vodi sestanek vodij debatnih klubov in (po potrebi in dogovoru) predsednika Zip.

3. Priprava letnega poročila in izvedba volitev novega koordinatorja.
A. Koordinator ob koncu svojega mandata pripravi poročilo o delu in stanju študentskega programa. V poročilu navede najmanj: koliko je klubov, koliko članov so imeli, uspehe na mednarodnih tekmovanjih in kratek opis vseh dogodkov, kjer so študentje sodelovali.
B. Koordinator ob koncu svojega mandata poskrbi, da se izvedejo volitve za novega koordinatorja studentske debate.




Dolžnosti koordinatorja so v besedilu poudarjene, vendarle pa vas prosim, da natančno berete ves tekst, kjer so bolj natančno razložene ( omejene). Osebno menim, da je to največji sprejemljiv obseg dolžnosti, ki še zagotavlja JASNOST, KONTROLO in NE PREOBREMENJUJE BODOČEGA KOORDINATORJA. Morda bi bilo smiselno, še bolj omejiti dolžnosti koordinatorja in jih še bolj jasno zapisati. Vsi pozitivni prispevki v tej smeri so zelo dobrodošli.

Kot rečeno, predlagam, da se glede ustanovitve društva in drugih idej o razvoju študentske debate, ki trenutno, niso tako urgentna kot izvolitev koordinatorja odpre ločena debata.